Környezet

Hely, környezet

Magánóvodánk óriási ősfás parkban, a város forgalmas központjától távol, tiszta hegyi levegőn, a XII. kerületi Csillebérci Szabadidő Központ területén helyezkedik el. A fővárosban vagyunk tehát, mégis a természet közvetlen közelében. Ez az elhelyezkedés meghatározó fontosságú mindennapi életünkben, hiszen egyedülálló lehetőségeket kínál.

A klimatikus viszonyok nagymértékben elősegítik az akut légúti betegségekben szenvedő gyerekek gyógyulását és akadályozzák a betegség ismétlődését, pl. légcsőhurut, asztma. A tiszta hegyi levegő, kedvezően befolyásolja bizonyos allergiás betegségekben szenvedő gyerekek állapotát, hozzájárul teljes gyógyulásukhoz, pl. porallergia.

Az ember az őt körülvevő természeti környezet szerves része, mellyel – kiegyensúlyozott jövője érdekében – helyre kell állítania a mára már felborult összhangot. A budai erdők közvetlen közelsége lehetővé teszi számunkra, hogy a természet közvetlen megismerése megszerettetése útján természetes módon alakítsunk ki egészséges szeretetteljes viszonyt gyermekeink és az erdők, valamint a közvetlen környezetünkben élő élőlények közt.

A természethez fűződő szeretetteljes viszony kialakításának egyik – a gyerekek által leginkább kedvelt – formája a “Madárovi” program. A foglalkozások a madarakról, fákról, növényekről nyújtanak közvetlen érzékszervi tapasztalatokat, gazdagítják a gyerekek érzelem és élményvilágát, bővítik természettel kapcsolatos ismereteiket, és hozzájárulnak a gondolkodási műveletek fejlődéséhez. A foglalkozásokat Kocsis Zsuzsanna zoopedagógus vezeti.

A tágabb környezetet – a budai erdőket, a Sváb-hegy (volt: Szabadság-hegy) kirándulóhelyeit – segít felfedezni és bejárni a Budai Gyermekvasút. A “Csillebérc” megállóhelyet gyalogszerrel öt perc alatt elérjük. Segítségével maradandó élményt nyújthatunk gyermekeinknek a tavaszi, őszi, vagy téli erdő látványával és a vasúti utazás különleges élményével egyaránt. Minden évszakban szívesen teszünk gyalogtúrákat a Csillebérci Szabadidő Központ erdővel borított részein. A gyalogtúrák autóhoz kötött életmódunk ellensúlyozásaként elősegítik gyermekeink állóképességének növelését. A gyerekek mozgáskoordinációjának fejlesztésére, edzettségük, állóképességük fokozására pedig jó lehetőségünk nyílik az óriási fedett tornacsarnokban és a közeli futballpályán.